Masak Lemak Cili Padi Ikan Merah & Bendi
Niler menu dinner kami sekeluarga smlm.....blasah jeeee.....hehhehe...
Bahan2 (untuk 2org mkn)
1 ulas bawang merah
4 biji cili padi (kalo x suke pedas kurangkan)
sedikit kunyit hidup (kalo x de blasah je kunyit sebok pon)
2 cawan santan
garam
asam keping
Cara2....
1. Perah santan dan bahagi 2 bahagian (satu bahagian dimasukkan kedalam periuk)
2. Tumbuk bwg merah, cili padi dan kunyit hidup dan masukkan kedalam periuk yg berisi santan td
3. Masak santan tersebut hingga mendidih & masukkan bendi.......
4. Masukkan ikan merah, asam keping, garam
5. biar bendi dan ikan agak nk masak kemudian masukkan lebihan santan td.
6. biar mendidih sekejap(jgn sampah pecah minyak)
7. Angkat dan Hidangkan
Bahan2 (untuk 2org mkn)
1 ulas bawang merah
4 biji cili padi (kalo x suke pedas kurangkan)
sedikit kunyit hidup (kalo x de blasah je kunyit sebok pon)
2 cawan santan
garam
asam keping
Cara2....
1. Perah santan dan bahagi 2 bahagian (satu bahagian dimasukkan kedalam periuk)
2. Tumbuk bwg merah, cili padi dan kunyit hidup dan masukkan kedalam periuk yg berisi santan td
3. Masak santan tersebut hingga mendidih & masukkan bendi.......
4. Masukkan ikan merah, asam keping, garam
5. biar bendi dan ikan agak nk masak kemudian masukkan lebihan santan td.
6. biar mendidih sekejap(jgn sampah pecah minyak)
7. Angkat dan Hidangkan
No comments:
Post a Comment