Projek malam smlm....dh lama tak buat tat, lupa habih skill. Tp alhamdulillah...torn out elok. Kek pon menjadi jerrr,,,,,kek ni dari resepi kak Fida@MyR. Thanks kak Fida...dh penah buat byk kali dh kek ni....mmg best. ...
Bahan-bahan ( 1 loyang 12x12inc. / 10x7x3inc(2 loyang) )
Sumber asal:Kak Fida@MyR
- 10 biji telur
- 85 ml air
- 450 g gula halus
- 420 g tepung Hong Kong*
- 115 g tepung gandum*
- 2 sk baking powder*
- 1 1/2 sb ovallete
- 400 g mentega - dipukul kembang
- 1 sb strawberry paste
- 1 sb choc. paste
- sedikit pewarna merah
- 2 sk esen vanilla
Cara-cara
- Ayak bahan2 bertanda*
- Satukan semua bahan dlm mangkuk mixer kecuali mentega,paste, pewarna dan esen dan dipukul hingga kembang.
- Setelah itu masukkan mentega dan kacau hingga rata dan sebati.
- Adunan dibahagi kpd 3 bahagian dan setiap satu bhgian di bubuh choc. paste,satu bhgian strawberry paste dan warna merah dan satu bhgian dibiarkan warna asal dan dibubuh esen vanilla.
- Loyang dialas dan digris. Tompok2kan adunan seperti marble bermula dgn putih,merah,choc. dan ulang hingga habis.Bakar hingga masak pd suhu 160C selama 45 min.
- Paste dan pewarna boleh di tambah atau diubah ikut citarasa masing2. Jika tiada choc. paste dlm simpanan, boleh juga digantikan dgn 2 sb serbuk koko dilarutkan dgn sedikit air panas utk dijadikan paste.
jln2 mlm.. sedapnya klau dpt sepotong ni mekna..
ReplyDeletedZana:ehehehehee...sebiji pon x berasa makan kek ni...gebus gebasss
ReplyDelete