Dh lama buat sampai dh lupa bila...dok takdan nk tepek kat cni. Kek yg sedap dan amat mudah nk buat. Terima kasih Pada kak Sofea@after6am yg sudi kongsikan resepi yg senang ni. Maaf yer kita dh tukaq ngan pisang berangan. Kes cari resepi ni pon sebab ada pisang berangan yg hampir luput dh kat umah. Asik buat cekodok je...takkan hari2 nk buat cokodok. So cari punya cari jumpa resepi ni yg sangat mudah dan cepat disediakan...sedap lak tu.....Yg dh potong x sempat nk posing dh....dh selamat.,.....tQ sekalai lg kepada tuan punya resepi...harap dihalalkan resepinya yerrr.....minta izin nk Cnp kat cni....
KEK PISANG BERCOKLAT
BY: Sofea@after6am
Bahan-bahannya:
10 biji pisang emas ~ lecek bersama 1 sk soda bicarbonate
5 biji telur B
1 1/4 cawan caster sugar
2 titik esen pisang @ 1/2 sk esen vanila
2 3/4 cawan tepung gandum + 1 sk soda bicarbonate~ ayak
1 cawan minyak jagung
( ini utk kek pisang biasa, jika nak yg bercoklat boleh masukkan 100gm parutan cooking chocolate)
Cara:
1. Masukkan telur, gula dan esen ke dlm blender dan blend hingga kembang dan putih.
2. Tuang bancuhan telur tadi ke dlm mangkuk pisang yg telah dilecek. Gaul rata dgn menggunakan sudip @ spatula.
3. Kemudian masukkan tepung sedikit2 selang seli dan minyak.
4. Akhir sekali masukkan parutan cooking chocolate dan gaul sebati.
5. Masukkan dalam papercup @ acuan yg telah dialas kertas dan disapu minyak @ mentega.
6. Bakar 160'c selama 30 -40 min. Utk papercup bakar lebih kurang 20-25 min.
nak sikit boleh kek pisang tu he he
ReplyDeleteSalam Mekna,
ReplyDeletekita tak tolak kalau dapat kek pisang! sedapkan....:)
mama sara nur : boleh2,...sila2..bak pinggan nk isikan....
ReplyDeleteAmie: okess....kita pos p sane ekkk