Assalamualaikum semuaa....ceewahhh...mcm la ada owang nk jengok kat cni. Arini byk menda yg buat haku stresssss gileeee. Banyak sgt tp sabaqqqqq.....sabqqq..kita makan hokkaido cupcake yg gebuss gebasss lemak berkrim nih bg cool ekkk...tq kepada tuan tanah deWattiesDelight.blogspot.com..thanks ekk share resepi...mabelessss....
So izinkan kite share kat cni plak....
Hokkaido Chiffon Cake aka Osaka Cake
Sumber: deWattiesDelight
Sumber: Kak Zu
BAHAN2
Bahan A
4bj Putih telur
1tsp garam
80gm gula halus
Putar hingga menjadi kental (meringue)
Bahan B
4bj kuning telur
30gm gula kastor
1tsp esen vanilla
40ml minyak jagung
40ml susu segar
Bahan C
55gm tepung kek
20gm tepung kastad
1tsp baking powder
CARA2
1.Ayak tepung kek, tepung kastad & b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingga kembang
3.Masukkan minyak dan susu segar
4.Masukkan tepung dan gaul sebati.
5.Satukan adunan tepung dan maringue dengan kaedah kaup balik
6.Masukkan ke dlm papercup 3/4 penuh (80% cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelombang udara didlm kek)
7.Bakar pada suhu 170c selama 15 minit hingga 20minit atau sehingga masak kekuningan)
BAHAN KASTAD
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung gandum
4sudu besar gula
200ml susu segar
1 bj telur
1 sudu besar mentega/butter
1.Bancuhkan susu bersama tepung2 dulu. kemudian masukkan semua bahan dan kacau sehingga pekat dan berkilat. Sejukkan.
2. paipkan kedalam kek menggunakan nozzle.
Haaaaa...legaaaa dh leh taip resepi...cercuba..sedap tau kek nih. Anak2 haku suke sbb ade inti katanya. Tak sia2 buat sambil ngasuh bb hannan..muahahahahaaa...budak bolat yg kne layan dia ja ari2. Terpaksastop amik tempahan buat sementara waktu. Apapepon family first hokey. Walaupon masak2 & baking2 nih jiwa haku tapi anak2 dan suami adalah KEUTAMAAN haku hokey. Haaaa...kan dh panjang n3 haku mlm nih...kikiki..korang layankan jeeee...hokeh..gudnite
No comments:
Post a Comment