aku ni x bopa minat bahagian ikan2 stim ni...tp nengok ke ikan siakap CMG ni nih teringin le pulok.....disbbkam mr hubby x suka ikan siakap ...ku tukaq la ikan merahh...mmg marvelles la resepi nih...dap...aku bantai sekoq (yela dh buat pon 2ekoq jek...)......angkat2 terus hidang ngan nasik panas....gu plak ngan rendang daging...perghh..........habih nasik seperiuk...wahahahaha........CMG kite CnP je ekkk...maleh la nak taip...ampun ekkk...
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
- 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok(
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca teh tepung jagung
- 1/2 camca teh lada sulah
- 3 camca besar jus limau kasturi*
- 1 1/2 camca besar minyak masak*
- 1 1/2 camca teh gula*
- 1/2 camca teh garam*
- 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
- 2 batang serai, dihiris halus*
- 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
- 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
- 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
- 1/2 camca teh tepung jagung*
- 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.
Cara-cara
- Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
- Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
- Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.
No comments:
Post a Comment