Ni lg satu projek smlm. Sonok haku ada gak kwn2 nk tempah kat haku. Kak suzi ni addict ngan strawbery. So mmg la sah2 asik tempah cc strawbery. Haku guna resepi sweet4ever MyR. Haku mmg suke ngan resepi ni sbb kek gebuss jek. Cuma kan aku pelik sket la kalo haku buat sebiji kek elok jek dia naik. Tp bila haku buat dlm cup masa dlm oven bkn main cantik dia naik.Bila masak aku buka jek oven merundum dia turun...nape ekk. Ni yg haku x puas hati. Tp sbb dia mmg gebus dan sedap aku buat gak. lgpon kak suzi nk kek ni. Kang pandai2 tukaq dia sekeh pala haku lak. Naya ja.So minta izin tuan punya resepi nk tepek kat cni buat rujukan haku dan anak cucu haku nnt...
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine - 150 gram
- gula kastor - 150 gram
- telor - 5 biji telor A
- ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
- air daun pandan - 80ML
- minyak / mentega cair -80ML
- pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
- serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
- sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
- satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
- perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
- tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
good...jgn hang cuba ubah kek yg aku order...buruk padahnya nanti..hehehe
ReplyDeletewoooo..garangnyaaaaaaa
ReplyDelete