meh3 sini haku nk story nihh...ade berita gumbira nehhh...keh3. jeng..jen..jeng...sat la nk habaq la nihh...Sebenaqnya haku nk habaq aku buat kek coklat menjadi dengan gebusssnyaaaaaasssss....sonoknyeeeeeeeee....bukan apa kan slalu aku kalo buat kek coklat ja mesti jd cam bingka.Bkn slali tp berkali2. Kali ni aku nekad buat lg amik resepi dari dapoq Kak DJ. Haku tawakkal jek sbb haku teringin nengok kek cekelat yg begitu menggode jiwa tuh...masa dok tunggu kek masak tu haku punya la suspen. Tp Alhamdulillah kek aku jadi dgn cunnya...gumbiranya hatikuuuu..so dengan murah hatinya amek la srg sket rasa noh.....sila2. Kak DJ kite CnP resepinye ye..bkn apa sebagai rujukan kite bile nk buat lagikkk......tq sume2 yg sudi share resepi......ariosssss
Kek Coklat Tanpa Telur- 1 cawan tepung gandum*
- 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
- 1 sk serbuk penaik*
- 1/2 sk soda bikarbonat*
- 1/4 sk garam
- 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
- 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
- 3/4 cawan air kopi panas
- 1/3 cawan susu segar
- 1 sk esen vanilla
- 1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)
Cara-cara :
- Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
- Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata.
- Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
- Tapiskan adunan.
- Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
- Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
- Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.
No comments:
Post a Comment