Peberet haku sejak mai dok di Changloon nih....My MIL yg kenalkan ngan gulai nih...mmg mabeles. MY MIL ni kalo bab masak mmg teror..manyak yg haku belajaq dr dia..makasih mak no. Dulu masa mula2... aku jakun la jugak tgk pucuk mengkudu dibuat gulai. Setahu aku selalu pucuk mengkudu ni org buat ulam ja....tu pon ramai yg bopa suka pucuk ni sbb rasa dia yg pahit tu. Tp bila buat gulai..nyum3.....lemak la wehhh. Cam x caya ja. Kebetulan kat umah MY MIL mmg ada pokok mengkudu besar tu. So x dak masalah la. Ari jumaat lps haku g umah MY MIL rembat pucuk ni sbb tgk pucuk dia elok2 ja .....so smlm baru jd gulainya....hehehehe. Mr. Hubby pon suka gulai niii. Mmg sedap mkn nasik kalo dpt menu sayoq2 kg nih..puaih mkn...kalo kwn2 nk cuba bleh la..tp aku agak2 jek sukatanya.....
Bahan:
- Pucuk mengkudu ( Dihiris halus dan Rebus sebentar. Toskan)
- Ikan kembong yg telah digoreng (amik isi dan tumbuk2 sket)
- 2 ulas bwg merah (ditumbuk)
- 1 ulas bwg putih (ditumbuk)
- 1/2 paket serbuk kari ikan
- 1 mankuk santan
- garam
Cara2:
- Panas minyak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan
- Bancoh serbuk kari dgn sedikit santan. masukkan kedalam bhn tumis dan masak sehingga pecah minyak.
- masukkan santan selebihnya dan biar mendidih sebentar.
- Masukkan daun mengkudu yg telah direbus td. Kacau.
- Masukkan garam. Biarkan mendidih sebentar.
- lastly masukkan ikan grg yg telah ditumbuk td. kacau.
- ttp api dan boleh la dihidang.
yes. resepi ni arwah mak ajar. sedap...slalu buat. tp mkn sorang2 ja sbb org lain x ska.
ReplyDelete