Masa ronda2 kat dapoq2 kangkawan jumpa lak asam pedas ni kat Dapoq CMG..perghhh...mengancam maut nih nampak...kebetulan ada ikan pari dlm esbox...apelagi terus ku copy resepi nih...mmg cedappppp...makasey CMG..jasamu dikenang...mr.hubby yg x minat asam pedas pon leh puluh...kehkehkehhh.....dikna Copy paste je...mmg malas punya nk taip...jgn mareeeee....
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor anak ikan pari@tuka
3 kuntum bunga kantan
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
3/4 camca teh serbuk kunyit
7 - 8 biji tomato ceri
Garam dan secubit gula
8 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*tumbuk lumat)
700 ml air (atau secukupnya)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan pari disiang dan belah 4 setiap ekor (ikut saiz ikan masing2), cuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan garam selamar 10 minit, cuci lagi dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan masak sekejap. Tambah cili kisar dan sedikit garam, masak hingga terbit minyak. Guna api sederhana.
- Tuang air dan masukkan bunga kantan. Bila mendidih, masukkan ikan pari dan juga jus asam jawa. Tambah tomato dan secubit gula, masak hingga ikan masak. Rasa jika perlu tambah garam. Hidangkan bersama nasi hangat.
- Kalau suka boleh juga letak terung, bendi atau sawi jeruk...
No comments:
Post a Comment