TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...........................................
taraaaaaaaaaaaaaaa.........................nila dia projek nk menghabiskan cream cheese yg dh nk monopaus...ada 2 ketoi dlm esbok....satu tgk2 dh pon tamat riwayat pd 29.9.09..isk2....sedey2....yg seketoi ni pon dh nyawa2 ikan...so aku pon wuat la kek yg menjadi pojaan mr.hubbyku itewww......tp aku telah menderhaka dengan memarblekannya dengan moccha..muahahahahahaa.....dap pa.....suka ati aaa....tp masa bakaq tu kan.....perghhhhhh...bau sampai setaman........mmg wungi semerbak ditgh mlm hari...kahkahkahhkahhhh....resepi ni amik dr alma@myr le...macih alma.....mmg slalu buat cheese cake guna resepi nih.....so...meh kita layan resepinyaaaa...
Bahan-bahan ( 8-inci )
- Bahan A:
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk)
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- Bahan B:
- 140g gula (granulated sugar)
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
- Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
- Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
- Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (n i double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferab ly ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
P/S:sory la dlm gambaq silap nama cake tu.....maleh dh nk esit lain..
No comments:
Post a Comment