Monday, 14 March 2011

Steamboat Istimewa

Menu sempoi yang memang besh di santap time-time ujan cenggini. Sedapppppppppp.....smlm makan steamboat...malam ni saja search2 kat tenet yg ni paling simple dan senang.Buat sendiri la pulak malam ni. Haku letak jek apa yg ada dlm esbok. So layanzzzz..haku kekenyangan dh ni...Alhamdulillah... Resepi ni dari sunkist@mysresipi...



Sumber:sunkist@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 - 5 org )
  • A. BAHAN2 UNTUK SUP :
  • Air - 4 liter
  • Tulang / kerangka ayam
  • Garam secukup rasa
  • B. BAHAN2 UNTUK SOS PENCICAH :
  • 6 biji cili merah - dimesin
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sudu minyak bijan
  • 3 sudu besar sos ikan
  • cuka makan
  • air
  • gula
  • C. BAHAN2 UNTUK ISI :
  • Bebola ikan/ayam/sotong/ketam/hotdog
  • udang/ayam/sotong/cuttlefish
  • kobis cina/cendawan tiram/pak choy
  • telur ayam
Cara-cara
  1. Rebus bahan2 A selama 11/2 jam. Masukkan garam. Apabila sudah, asingkan tulang/kerangka ayam
  1. Masak bahan2 B didalam periuk sehingga pekat. Boleh ditabur kacang tumbuk jika suka
  1. Didalam bekas steamboat, masukkan air rebusan tulang/kerangka ayam. Pecahkan telur ayam & masukkan bahan2 C
  1. Biarkan selama 10 minit. Kemudian bolehlan dimakan dengan sos pencicah
  1. Selamat Mencuba : )

No comments:

Post a Comment

Labels

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (91) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheese (1) Cheesecake (16) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (23) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (26) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (2) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Stori Mori (2) Stori Mory (1) Story mory (143) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)