Sunday, 15 May 2011

Kek Marble Lembut Lagi Sedap Nina...

 
Assalamualaikum dan selamat malam semua.....ni edisi nk tepek N3 tertunggak kes x leh sign in aritu. Ooo ya korang dh dinner ker? Haku dh jd geng ulor sawa dh ni..x larat nk gerak kes dinner overload..hehehhee. Kunun2 masak nk bg org demam sedap makan nasik. Alih2 haku yg melantak sampai lupa diri...adeh la. Parah  toi camni. Menu peberet nk buat camna la oiii. Menu apa? ehehehhee....menu kami malam ni Ikan masak Asam, Kangkung goreng bercili, ikan goreng, sambai belacan buah Konen@Kuini pastu ulam rebung rebusss...perghhhhhhh..melelesss beb....pastu org demam makan x tambah haku yg lebey2 bantai setengah piyukk...rosak diet I tauuu...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....opsss....udah2 stori pasal dinner.
Kek stori pasal kek yg gebus gebas dan sedap seperti kata kak Noor Masri. Memang x rugi la haku try..besttt. Lembut sesangat. So layann....kak Noor Masri kita CnP kat cni okehhhh.....Tq kak


Kek Marble Lembut Lagi Sedap Nina
Bahan-bahan: (loyang 8 in)

8 oz mentega  (250 gram)
6 oz tepung gandum (akak guna superfine)  188 gram
6 oz gula castor - gula ni akak kurangkan lagi sbb akak ni tak suka kek yg manis sgt 188gram
5 biji telur dari fridge
3 sudu besar susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu makan ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (akak guna coklat emulco dan oren emulco)

Cara membuat:

Tepung diayak bersama baking powder.
Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.
Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dlm adunan putih telur dan pukul hingga rata.
Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung skit2 dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau emluco pilihan anda.
Guna loyang 8 in persegi selang seli masukkan adunan tadi dimulai dgn adunan asal.
Bakar pd suhu 180C selama 45 min atau sehingga masak. Suhu oven bergantung kpd oven masing2.

* Tips: Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika mengunnakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti kembang dan rata.

1 comment:

Labels

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (91) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheese (1) Cheesecake (16) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (23) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (26) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (2) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Stori Mori (2) Stori Mory (1) Story mory (143) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)