Percubaan pertama buat coklat sendiri. Hasil tak berapa memberangsangkan, tp okla kot bg pertama kali. Malam ni mood rajin tetiba berkunjung, so sambil uli doh pizza (pembantu tlg uli sebenaqnya) sambil buat coklat nih. Sesaje main masak2 ngan si adik, Dia mmg suka coklat..x sabaq2 dia nk makan bila tgk coklat ni...resepi diskodeng dari dapoq MELORJINGGA . Tenkiu yer. Mohon share kat sini pulak.
Coklat Rose - Bahan-bahan (15 biji ke 20 biji)
1 bar coklat masakan putih
1 bar coklat masakan biasa (hitam)
1 sudu kecil pewarna merah jambu
1 sudu kecil perisa strawberry
1 sudu susu cair
2 sudu besar crisco/minyak jagung
bakar badam hancur sehingga kekuningan
Cara-cara
Campurkan 1 sudu crisco/minyak jagung ke dalamnya berserta 1/2
sudu perasa strawberry dan 1/2 sudu pewarna merah jambu.Kacau hingga sebati dan
cair.Angkat dan masukkan kedalam acuan coklat berbentuk mawar sehingga 1/4 penuh
dan biarkan keras didalam peti sejuk.
2. Cairkan coklat hitam seperti kaedah 1. masukkan 1 sudu susu cair dan badam hancur
yang telah dibakar.
yang telah dibakar.
3. Keluarkan coklat dari peti sejuk. Tuang coklat hitam ke dalam acuan sehingga penuh.
Sentiasa letakkan coklat ini dalam peti sejuk sehinggalah tiba masa untuk dihidangkan.
Sentiasa letakkan coklat ini dalam peti sejuk sehinggalah tiba masa untuk dihidangkan.
cantiknya! sayang nak makan...
ReplyDeleteTq Amy...baru cuba2. hasil masih kurang memuaskan
ReplyDeletebaru cuba dah nampak aura seni coklat tu mekna. haha.. suke la tengok. lawaaaa...
ReplyDeletekak izah: macih3...(sengeh2 sorang2)
ReplyDeletecantikkk banget...sama mcm k. amie sayang nak makan, ucu c n p resipi ye..
ReplyDeleteUcu: tenkiu Ucu...masih perlu diperbaiki lagi ni
ReplyDelete