Minum petang dengan cream puff pulak ptg ni...saje cuba resepi dari Juicy Cafe...resepi asal dari Chef Alex Goh.Dh malas nk buat filing kastad haku blasah mkn ngan choki-choki...hahaha..sedap wehh...
CREAM PUFF
Sumber: Juicy Cafe
Sumber Asl : Chef Alex Goh
100 gm butter
250 gm air
1/2 sdk gula castor
Secubit garam
150 gm tepung gandum - ayakkan
3 biji telur
300 gm non-dairy whipping cream - pukul sehingga bertanduk - filling
1 sdb gula aising - hiasan - ayak
Cara2nya..
1. Dalam periuk, masak butter, air, gula castor, garam sehingga mendidih.
2. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga licin. Tutup api.
3. Tuang adunan dalam mixer dan pukul sehingga suam.
4. Tambahkan telur sedikit2 dan terus pukul sehingga sebati dan rata.
5. Masukkan adunan dalam 'piping bag' dengan nozel bintang besar, pipe kan atas dulang yang telah di gris.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 25 minit.
7. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
8. Buatkan sedikit lubang di bawah 'puff', masukkan filling ke dalam piping bag bersama nozel bulat, pipekan filling ke dalam puff.
9. Sejukkan dan siap di hidangkan.
Note : Boleh juga menggunakan filling lain seperti custard, blueberry, coklat dan lain2 lagi.
erm..suke2..dah lama cari resepi cream puff..simpan dulu..next time CW nak cuba buat. thanks 4 sharing =)
ReplyDeletedapurCikWan..: kite pon jumpa kat juicy cafe aritu...
ReplyDeletesame2