Friday, 14 January 2011

Sambal Tumis Sotong my paberet



Assalam kengkawan....dh petang baru ada masa nk buat n3. Tu pon sbb pemilik tgn comei tgh nyenyek tdo..kalo tak x larat haku nk menepis.
Menu simple utk Lunch kitaorang arini. Sambai Tumis Sotong..my peberet..haku ni kalo ada sambal tumis mmg ok dh. Hari2 pon orait ja...haku mmg layan...So jom check apa aku campak dalam sambai tumih ni:

Bahan-Bahan
  • 3 ekor sotong sederhana besar
  • 10 biji cili kering (haku rebus dulu)
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci belacan (lebih kurang la kot)
  • 1 st gula
  • 1 st garam (haku agak2 je ni)
  • 1/2 biji tomato
  • 1/2 bj bawang besar (potong bulat)
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara:
  1. Kisar bawang merah, cili kering, belacan dan tomato. (haku letak minyak masak skit supaya biji2 cili kering tu hancur)
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar td.Biarkan sehingga pecah minyak dan bahan kisar pekat.
  3. Setelah itu masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau sebati.
  4. Last sekali masukkan sotong dan biarkan sehingga air sotong kering dan kuah menjadi pekat. Masukkan bawang yg dipotong bulat td.
  5. Angkat dn hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Labels

acar (1) anak-anak (4) Apam polkadot (2) asam pedas (2) award (2) Ayam (5) biskut (7) BM (1) Brownies (5) bubur (6) buku (1) Cake (91) Cake Deco (1) cake in jar (7) Cerita (1) Cheese (1) Cheesecake (16) coklat (2) contest (1) cream puff (2) cupcake/Muffin (27) Daging (7) Dalca (1) Dessert (12) GA (2) Hantaran (1) Ikan (23) Info (6) Jalan-jalan (2) Jualan (1) Kek (26) Kek Lapis (5) Kerang (1) kuih muih (31) Lauk Pauk (45) Mak (1) makan (1) mee (26) Mengandung (1) Minuman (4) muffin (2) muhasabah (1) Mutiara Hati (1) Nasi (9) oven (1) pasta (2) Pizza (4) Puding (2) Pulut (1) Raya (1) Roti (20) Sayur (16) Seafood (14) sotong (4) Steamboat (2) Stori Mori (2) Stori Mory (1) Story mory (143) Sup (7) Tart (27) tat (7) tiramisu (2) Tools (1) Triffle (4) udang (6) Western (3)