Kek Batik Arora...dh merata pelosok donia dh buat..haku br sempat cuba. Kek yang comei dan berwarna warni...gebus lak tu. exceli buat kek ni utk bawa ke opis utk makan2 sebab ada gotong royong. Lrn kali kena tambah g asen vanilla rasanya utk mengurangkan bau telor. Tenkiu Cida De Nuanza dan Kak Azlita...
KEK BATIK ARORA
Sumber : CIDA @DE NUANZA
Sumber: Kak Azlita@ Masam manis
250 g mentega
100 gram gula castor
1/2 cawan susu pekat manis- leh guna 3/4 cwn utk lebih manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa
cara:
pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati
bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)
bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam
(aku guna api bwh shj)
cunnya kek arora tu...mengancam laaa
ReplyDeleteTenkiu Gee,,,..ngancam dan sedap..hehehe
ReplyDeletewah!comel2.. =)
ReplyDeletecantik tertarik... tak buat lagi kek ni. dah banyak jamu mata aje.. hehe
ReplyDeletemeriah dgn kaler2 hehhe...menariks!
ReplyDeleteintai2, dh ramai buat kek ni kt msia yerk?
gatai gak tgn ni nk buat tp busy ssgt aduuiii..
Dapurcikwan:hehhe...comilkan??? buat kecik2 cepat sket habis
ReplyDeleteKak Izah:Haa..kena jamu perut lak kak...jamu mata x kenyang..
Mommy ALma: teruskan ...gatai tangan sampai jd kek