Ni main campak2 je......jd x de la resepi...x tau nk bg sukatan camana kan..kan..kan...alaaa tarok kicap, bwg merah, bwg putih, halia n cili kisar jek.....biasa2 jek....korang mesti tau nyeerr la...(hehehehe...cover2)
ni amik kat MyR gak...dari akma 4th.tq akma...buat untuk si kakak...dia suka sgt ayam....tp aku kehabisan jintan manih & jintan putih.....jd aku dh edit ikut apa yg ada kat umh jela.....ni resepi asl....CnP je kak akma ekkk..jgn mareeee
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 5 ketul ayam (apa-apa bahagian yg digemari)
- 2 camt garam
- 1 camt serbuk kunyit
- 1 camt serbuk jintan manis
- 1 camt serbuk jintan putih
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Gaul mesra kesemua bahan (kecuali minyak). Perap selama 15 minit.
- Goreng sehingga garing.
Kerabu mempelam nih diadaptasikan daripada nadia kat MyR.....tp haku dh menderhaka sket buat versi aku.....hahhaahaa....dap wa ckp luuuu....peh...sungguh mengiurkan.minta izin CNP ye.....aku bg resepi asal jela.....
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1 biji mangga muda
- 2 sudu sos nam pla (fish sauce)
- 1/4 cawan kacang
- 2 biji cili padi
- 2 sudu besar udang kering
- garam dan gula secukup rasa
- 1 ulas bawang putih
Cara-cara
- Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
- Potong memanjang mangga
- Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
- Tambahlah garam dan gula secukupnya
No comments:
Post a Comment