Kek pisang ni buat smlm....nengok pisang tu siann diaaa...mcm nk expired ja.so drpd nk buang ku belek2 la resepi berkaitan pisang..jeng3...jupe resepi dr sifu kat MyR, sapa g kalo bkn kak Yani....huhuhu..so jd la kek pisangggg........sedap tahap gaban kek ni...x oily...aku sengaja bg garing sket.....mr hubby suke....ni aku buat 2 adunan....pisang byk kan..tu pon ada g pisang..apala aku nk buat ngan pisang2 tu.........ptg ni nk wak p umh my FIL hantaq kek nih. die suke kek pisang yg garing2 camni....Kak Yani, kite CNP je ekkk...yuk layan resepinyaaa :
Bahan-bahan ( 20 cm )
- 2 biji pisang
- 140g butter
- 120g gula
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 2 sudu besar fresh cream (aku tukaq ngan whipping cream coz x dak stok)
- 1 sudu besar jus lemon
- 200g tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Pukul butter dengan gula sehingga kembang
- Asingkan putih dan kuning telur
- Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
- Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
- Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
- Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
- Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit
No comments:
Post a Comment