Banyak memasak sebenornye cume x sempat nak snap gambaq....ari khamis wuat nasi tomato n lauk pauk skit.tp xsempat le nk amik gambaq coz bz.....ihiks....pas2 ari jumaat malas nk masak wuat nasi grg sempoi2 je kat mr hubbyku mkn mlm.....dannnn jeng3...buat2 cam x de keje ku buat lerrr.....muffin nihhh...sedap tau.tp entah mengapa muffin ku x merekah cam yg kak jun wuat...huwaaaa......tp rase ttp marvelessss.......(btoi ke ajaaan aku.....blasah je labuuuu).......
Resepi ni jumpe kat dapoq kak jun....kak jun jupe kat dapoq kak ummi...tq kak jun & kak Ummi....sedap sgt...walllaaaaaa....nyum...nyummmm. Adik na mintak izin C N P je ekkkk.....
- 100 gm tepung kek/tepung naik sendiri
- 1 tsp. baking powder
- 2 tsp. lemon juice
- 1/2 tsp. lemon paste (optional)
- 100 gm plain yogurt (aku x de stok ku bantai letak whipping cream)
- 50 gm gula kastor
- 50 gm mentega
- 1 biji telor
- Campurkan mentega dan gula dan panaskan secara "double boil" atas api perlahan. Kacau dengan whisk hingga adunan sebati. Biar sejuk sebentar.
- Sementara itu, ayak tepung dengan baking powder. Ketepikan.
- Masukkan yogurt, jus lemon, lemon paste dan telor ke dalam adunan mentega tadi dan kacau hingga adunan sebati, jangan terlalu lama.
- Masukkan tepung dan kaup balik sebati.
- Sudukan adunan ke dalam bekas muffin (lebih sikit dari separuh bekas) dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 25 minit. (bergantung kepada oven masing-masin).
- Sejukkan atas wire rack.
No comments:
Post a Comment