w/pon kepala masih dok nyut3...tp kugagahi jua membaking kek nihh sbb sian nengok BF minum kopi x de pape nk kunyah2....dh di umah haku mmg dh x bli la roti ke hape sbb aku dok asik membaking.....so jd le kek nih w/pon pala masih mengong.....resepi ku kidnep dr dapoq kak Noreen UK..tq kak..dap...nyum2..jemputs2.....kak kite CnP je....ampun ekkk...
Bahan-bahan:
270gm mentega
250gm gula kastor
260gm tepung gandum
1 camt baking powder
6 biji telur
2 camb susu pekat manis (condensed milk)
1 camb ovalette
1 camb air
1 camt esen vanila
10gm serbuk koko
1 camt chocolate emulco - optional tapi kalau ada lagi bagus untuk mendapatkan warna
cara:
- griskan tin kek berukuran 10 x 7 x 3 atau 20-23 cm springform. ketepikan
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
- satukan mentega, susu, esen vanila dan pukul sehingga gebu dan ringan (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh). ketepikan
- kemudian satukan telur ovalette, air, gula, campuran tepung tadi dan pukul sehingga kembang dan rata
- masukkan adunan mentega (no. 3) ke dalam adunan no. 4 dan kacau rata
- keluarkan 1/4 adunan dan campurkan dengan serbuk koko dan chocolate emulco. kacau sehingga sebati
- masukkan 3 senduk adunan plain ke dalam tin kek dan 1 senduk adunan cokelat
- ulangi sehingga habis adunan digunakan
- ambil chopstick dan buatkan bentuk marble
- kemudian bakar pada suhu 180C selama 45-50 min atau sehingga masak
- setelah masak padamkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min
- selepas itu bolehlah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong kek tadi
note: sedap, lembut dan senang dibuat
source: puan aini salim (diubah sedikit)
No comments:
Post a Comment