Salam sumeee....haku x perasan yg haku x post n3 nih...dh berkurun upload gambo...kihkihkih..lupe plak mokcik...terjadinya kueteow ni sbb dh tertengok CMG kita la dok tayangggg ja kat blog dia...isk haku mmg pantang....pantang tgk...nak2 ari sabtu mlm tu haku merajinkanlah diriku ini utk buat. Sedapp...haku sukeeeeee.....cuma dh terlebey garam sket.Haku campak jek apa yg ada sbb aku dh tahan g nk mkn kueteow nihhh. So selamat la sudahhhhhhh. CMG kite CnP lagik lg blogmu itewwwwww. Resepi asal dari buku masak Kak Hanieliza.Tq sbb slalu share resepi yg marebeles dan glames2 buat rujukan kami untuk dicilok...okesss layanzzz....
BAHAN A :-)
500 g kuetiau
5 biji telur
BAHAN B :-)
100 g udang basah, dibuang kulit
150 g daging ayam, dihiris (tak letak sebab tak de)
100 g sotong, dibersihkan, hiris (tak de dalam resipi asal)
100 g sawi kailan, dipotong (mat ganti dengan kobis)
100 g bunga kobis, dipotong
100 g lobak merah, dihiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar minyak masak
2 camca besar tepung jagung (mat letak 1 camca besar je)*
1/2 cawan air*(*dibancuh rata)
1 cawan air rebusan ayam
2 camca besar sos tiram
1 camca besar lada sulah
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang, sotong dan ayam. Tuang air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak merah. Bila mendidih, masukkan bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan kailan tadi. Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah belahan tomato, matikan api. Ketepikan.
- UNTUK KUETIAU :-Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kuetiau dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak garing (biar kuali panas betul2, kalau tak kuetiau melekat, atau guna kuali non-stick), kemudian alih ke dalam bekas sesuai (mat tambah sedikit kicap cair masa menggoreng, anggaran 100 g kuetiau = 1 biji telur)...
- PENYEDIAAN KUETIAU KUNG FU :- Isi kuetiau dalam bekas sesuai, tuang kuah bersama isi2 nya. Kalau suka hias dengan hirisan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan segera bersama cili hijau jeruk atau cili kicap. Hidangkan panas2....
berkungfu sakan no hang...jgn berkungfu dlm perut sudahhhh..buleh sakit jiwa nanti...asyik dok dlm bilik termenung
ReplyDeleteAlhamdulillah dak pon.
ReplyDelete