Malam ni tepek gambaq kek raya aritu...hehehe...lama perap gambaq ni kes malas nk edittt...kek yg mmg sedap sangat..aku suka2. Terima kasih pada kak Wan dan Kak Azlita....resepi asal dari kak Wan Citarasawan...terskodeng kat dapoq kak Ita...kek haku sememeh le skit tp kalau korang nk tgk yg cun sila tgk kat blog sifu2 okehhh....Tangan kak Ita & Kak Wan ni mmg bersenii..cantik sgt kek diorang....terima kasih semua. Minta izin tuan punya resepi nk tepek kat sini...len kali nk buat senang nk refer...
By: Kak Wan
sumber: kak Azlita
Bahan A
250 gm mentega
150 gm gula castor
5 sudu makan susu pekat manis
14 biji kuning telur
250 gm mentega
150 gm gula castor
5 sudu makan susu pekat manis
14 biji kuning telur
Satukan mentega, gula castor dan susu dalam mixer dan pukul hingga kembang dan berkrim.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga sebati.
Kemudian tuangkan adunan ini dalam satu bekas dan ketepikan.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga sebati.
Kemudian tuangkan adunan ini dalam satu bekas dan ketepikan.
Bahan B
150 gm gula castor
7 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk tatar
Dalam bekas lain pukul pula putih telur sampai berbuih
Tambahkan gula dan serbuk tatar dan pukul lagi hingga kaku.
Kalau kita terbalikkan mangkuk tu adunan tu tak jatuh
Ketepikan
Bahan C
160 gm tepung Hong Kong
40 gm serbuk Holick
1 sudu teh baking powder
160 gm tepung Hong Kong
40 gm serbuk Holick
1 sudu teh baking powder
Satukan semua bahan C dan ayak.
Masukkan semua bahan C yang telah di ayak ke dalam adunan A dan gaul perlahan hingga sebati
Tuang pula adunan B dan gaul lagi hingga bercampur sempurna.
Masukkan semua bahan C yang telah di ayak ke dalam adunan A dan gaul perlahan hingga sebati
Tuang pula adunan B dan gaul lagi hingga bercampur sempurna.
No comments:
Post a Comment