Assalamualaikum dan selamat pagi. Xceli ni menu bekpes semalam..tp x sempat nk tepek la. Buat ketayap ni sebab MY MIL bagi inti tu. Sayang la pulak kalau rosak. Lgpon inti yg MYMIL buatt sudah tentunya sedap (bagi haku la..kn nk bodek tp kenyataan ni). So penah tgk kat umah CMG resepi dia...aku mik bahagian kulit le. Maklun la jarang sanagt aku buat kuih ni. Ni kuih kegemaran Bigboss aka Mr. Hubby...mmg laku la kan...so nk tgk ketayap aka kuih gulung yang cun clik SINI . Haku punya biasa2 jek. CMG Na minta izin CnP kat cni ekk...Tq
300 g tepung gandum
4 camca besar tepung ubi
1 camca teh paste pandan
650 ml air
50 ml minyak masak
1/2 camca teh garam
Inti kelapa secukupnya
Cara membuatnya :-)
- Satukan tepung gandum, tepung ubi dan garam, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati, kacau dgn whisk hingga rata.
- Masukkan pandan paste dan minyak masak, kacau hingga sebati dan tapis. Biar 10 minit. Panaskan non-stick pan. Sapu sedikit minyak dan tuang 1/3 cawan adunan dan ratakan.
- Masak hingga permukaan kuih dadar berubah pucat, guna api perlahan. Alih ke dalam pinggan, sudu kan satu camca teh inti kelapa dan gulung kemas. Buat hingga siap.
Menu dinner semalam nk juga interpreme. Bihun goreng simple2 jekkk...layanzzzzzz
No comments:
Post a Comment