Jom layan Soto Madura...sedap gilos. Haku sukaaaaaa. Dh lama dok tangguh nak buat soto ni. Arini off day so bertekad je buat. Rasa cam teringin sangat nk makan. Kebetulan pula bahan dh ada. Apalagi onkan je projek. Hasilnya memang tidak mengecewakan. Amat la kena ngan anak tekak haku ni. hehehehee. Resepi ni haku selongkaq kat dapoq Kak Hana Jepung lagik...opsss sori kak kalau dapoqmu itew dh bersepah. Tak sempat nk kemas balik td..huhuhu. Jangan maraaa aa cikgu. Biasa la dapoq kak Hana kan byk menu soto...tau dh mesti ada punya...tenkiu akak.
Sebelum n3 ni selamat di posting haku dh balun 2 mangkuk soto tu..hahahaa(perut stokin nihh). Pastu dipadankan pula dengan cendol yg MY FIL hantar td..perghhhhh...tangkap muat teruss....
Sejuk je pekena cendol tengahari td...ada lg. Satg nk p rembat pulak
Bahan rebus ayam
RESEPI SOTO MADURA
Sumber: Kak Hana Jepun
Bahan-bahan
Bahan rebus ayam
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
- 1 batang serai - titik
- 1 batang daun saderi - potong dua
- 1 inci halia - titik
- 1 kiub pati ayam
- 1 ikat sup bunjut - x ltk
- Air secukupnya
Bahan Kisar
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah keras
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sk lada putih
Bahan Tumis
- Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
- 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
- Air rebusan ayam di atas
- Garam
Bahan Sampingan
- Nasi impit
- Ayam siat
- Taugeh
- Telur rebus
- Kentang rebus@goreng
- Begedil
- Daun sup@daun bawang
- Bawang goreng
- Suun goreng & kacang tanah
- Limau nipis
- Sambal kicap
Cara-cara
- Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain.
Sambal Kicap
Bahan-bahan
- segenggam cili padi - leh cmpur ngan lada merah klu tk mo pedas sgt
- 2 ulas bwg putih
- kicap manis secukupnyer
- gula putih - hana tambah gula merah skit
Cara-cara
- tumbuk cili, bwg putih n gula. dh lumat masukkan kicap dan gaul rata.
- klu blend - jgn letak air byk. blend gune kicap tuh jer n skittt jer air.
- ok dah! siap! :)
- ada org letak limau...tp kita tk suka...:D.
- Sambal nih tahan berbulan2 jika diletak lam peti ais.
terharu sat biler ko sebut kanazawa tuh.. slalu org sebut jepun jer... macehh mek na nan ayuuuu...
ReplyDeleteeh! aku pong perut stokin lah! meh dua mangkuk gak plus ngan piyuk2 skali ! hahahahaaaa
Kak Hana:cama2..hahahaa...lawak plak baca perkataan AYU tu..huahuahuaa..ayu sgt lerrr..kah3. Huh...ngan piyuk ngko nk rembat kak...????hahahahaa
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete