Malam ni masak nasi berlauk. So aku buat je Daging Merah Ala Thai ni. Dh pernah buat dulu...resepi cedok dari dapoq Kak Hana Jepun nun. Jauh nihhh...heehhehe..Kak Hana Halal ye kita mik nii...Lupa pulak resepi asal saa punya..apapon Tq tuan punya resepi dan kak Hana juga sebeb share resepi yang best nih. Senang dan mudah membuatnya. Pastu haku goreng ikan dan panaskan Gulai Ikan Tenggiri My Mil bagi smlm...sedapp...mmg layan la. Jadi kita nak tepek resepi kat sini lagi sekali kut2 ada sapa teringin nk try no....
DAGING MERAH ALA THAI
sumber::hanamemories
Bahan-bahan
- 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
- 2 ulas bawang putih diketuk
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 sudu besar cili giling
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos ikan (thailand mari)
- Sedikit sos tomato
- hana tmbh halia ketuk
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)
Cara-cara
- Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
- Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
- Tumis bawang putih n halia sampai naik bau, masukkan cili giling.
- Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
- Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
- Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
- Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.
sodapnyer na...teringat cuti-cuti sy di thai ari tuh...isshhhh...
ReplyDeleteMZ: Tq..cuba la MZ ok sedap daging ni..mudah pula tu....mesti mengimbas kenangan di Thai....
ReplyDelete